FN's verdensmål har skabt bånd mellem to lokale virksomheder
To vidt forskellige Viborg-virksomheder, der ikke kendte hinanden på forhånd, er begyndt at ses ofte i en god sags tjeneste. Den ene har et omfattende overskud af emballage, som den anden aftager. På den måde har de begge lod i den bæredygtige udvikling, som FN har fordret med de sytten verdensmål.
Adibus, der hører til på Brovej, udvikler, producerer og installerer udstyr til offentlig transport i Danmark. Det kræver en del komponenter, og de leveres hver eneste dag af virksomhedens mange underleverandører. Komponenterne er forsvarligt pakket i små og store papkasser, der tidligere bare blev kasseret af Adibus. Men takket være hjælp fra det nye initiativ FN17 Business, som skal supportere en målrettet indsats iht. FN’s verdensmål, bliver de nu genanvendt få kilometer væk af Cow Concept.
Cow Concept, der har lager og kontor på Ærøvej, adskiller sig væsentligt fra Adibus ved at være en e-handelsvirksomhed, der sælger livsstilsprodukter til private. Dagligt bliver det til mange forsendelser til kunder over hele landet, hvilket kræver en stor emballagebeholdning.
Viden og netværk blev til alles fordel
Rikke Therkildsen fra FN17 Business kommer rundt på mange virksomheder, og det benytter hun aktivt. Igennem længere tid har Rikke assisteret Adibus med defineringen af, hvor virksomheden i praksis kan understøtte og aktivt arbejde med FN’s mål for verden. Eller nogle af dem. For det er klart, at de 17 verdensmål og 169 delmål ikke er lige vedkommende og realisérbare i alle lande.
Hos Adibus arbejder de seriøst med foreløbig 6 af de 17 verdensmål. Det var under et møde om dette, Rikke så muligheden for, at Adibus og Cow Concept tilsammen ville kunne arbejde helt konkret med et af de vigtige mål. Kort efter formidlede hun kontakten mellem de to virksomheder.
Direktør Henrik Eriksen hos Adibus udtaler:
- Jeg kan ikke mindes, at et FN-topmøde, som det i december 2015, nogensinde tidligere har affødt en handlingsplan så hurtigt som tilfældet blev. Allerede fra årsskiftet skulle hele verden omstille sig til en målbar og bæredygtig udvikling frem mod 2030. Meningen var god nok. Dog samtidig virkede det diffust, langt ude i fremtiden og oppefra dikteret. – Adfærdsændringer skal komme indefra og forstås af samtlige for at virke hensigtsmæssigt, og her kommer folk udefra ind i billedet. De har ofte et uvildigt klarsyn, man bør lytte til. – Pga. Rikke er mål nr. 12 vedr. større ansvarlighed indenfor forbrug og produktion blevet håndgribelig for os i det daglige, slutter direktøren.
Helt konkret rammer det lige ind i delmål 12.5 – reducér affaldsmængde betydelig. Med den nye ordning spares der penge, tid og plads på de to virksomheder. Samtidig forlænges papkassernes livscyklus til gavn for miljøet, idet både bortskaffelse, reproduktion og produktion af nye papkasser udsættes.